- Hide menu

Feta-olijvenpastei

Ingrediënten
Deeg:
2 tl suiker
2 tl gedroogde gist
1 el olijfolie
60 gr bloem
125 gr zelfrijzend bakmeel

Vulling:
1 el olijfolie
1 ui in ringen
15 gr gehakte bladpeterselie
1 takje gehakte rozemarijn
3 takjes gehakte tijm
5 blaadjes basilicum
gescheurd
40 gr geroosterde
pijnboompitten
1 teentje geperste knoflook
175 verkruimelde feta
30 gr gehakte olijven

Bereiding
Los 1 theelepel suiker op in 1.25 dl warm water en strooi de gist erop. Laat het mengsel 10 minuten op een warme, tochtvrije plaats staan, tot er bellen verschijnen. Als het gist niet begint te schuimen, is hij dood en moet je opnieuw beginnen. Meng het gistmengsel met de olie. Zeef het bloem en bakmeel boven een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk het gistmengsel erin. Meng goed en kneed het geheel tot een soepel deeg. Snijd het deeg in tweeën en rol elk deel uit tot een cirkel van 20 cm doorsnee. Leg één cirkel op een licht ingevette bakplaat en de andere op een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier. Dek de cirkels af met een theedoek en zet ze 10-15 minuten op een warme plaats, tot ze zijn verdubbeld in omvang. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit voor de vulling de olie in een koekenpan en fruit de ui 10 minuten, tot hij goudbruin is. Strooi de resterende suiker erover en bak hem 5 minuten mee, tot de uit gekarameliseerd is. Doe de ui in een kom en meng hem met de kruiden, pijnboompitten, knoflook, feta en olijven. Verdeel het mengsel over het deeg op de ingevette bakplaat. Bestrijk de randen met water en leg de tweede deegcirkel erop met behulp van het bakpapier. Druk of knijp de randen goed op elkaar. Maak enkele inkepingen in de bovenkant, zodat de stoom kan ontsnappen. Bak de pastei in 30-35 minuten knapperig en goudbruin. Serveer hem direct in punten.

Leave a Reply