- Hide menu

Tomaten-olijvenflan

Ingrediënten
Deeg:
Blikje Danerole croissantdeeg
3 gemalen beschuiten

Vulling:
6 tomaten
2 el olijfolie
1-2 el Franse mosterd
15 gr boter
3 grote uien in ringen
1 tl suiker
2 el basilicum (gescheurd)
125 gr zwarte olijven-plakjes
135 gr geraspte gruyère-kaas

Benodigdheden
Bakvorm/ diepe vlaaivorm

Bereiding
Verwarm de oven voor op 210˚C. Vet een bakvorm of diepe vlaaivorm van 20 cm doorsnee in met boter of olie. Bestuif de vorm met bloem en schuf het overtollige bloem eruit.

Snijd voor de vulling de tomaten aan de onderkant kruiselings in. Leg ze in een hittebestendige kom, schenk er kokend water op en laat ze 30 seconden zo staan. Dompel ze dan in koud water, laat ze uitlekken en trek het vel eraf. Halveer de tomaten, schep de zaadjes eruit en meng dit met de olie en mosterd tot een gladde pasta.

Bekleed de bakvorm met het croissantdeeg. Bestrijk het deeg met het mosterd-oliemengsel en strooi daarna de gemalen beschuiten erover. Smelt de boter in een koekenpan en bak de tomaten en uien tot ze zacht zijn. Haal de pan van het vuur en giet het vocht af. Schep de tomaten in de taartbodem. Meng de suiker, het basilicum en de olijven en strooi ze over het tomatenmengsel. Bestrooi met de gruyère-kaas. Bak de taart in 30 minuten tot de buitenkant knapperig en de kaas bruin is.

Leave a Reply